Gofry to przysmak wakacyjny wielu z nas, jednak jest to świetny pomysł na podwieczorek w ciągu roku, warto poznać prosty przepis na gofry. Idealne gofry powinny być chrupiące a przy tym lekkie jak piórko. Tajemnicą dobrego ciasta są delikatnie ubite i następnie dodanie do reszty ciasta.
Pyszne gofry
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli oprócz mleka widnieje woda, to wody powinno być więcej. Białka należy ubić ze szczyptą soli. Ciasto na gofry przygotowujemy podobnie jak wiele innych wypieków, musimy oddzielnie wymieszać składniki suche, oddzielnie mokre, następnie mieszamy je tylko do połączenia się. Zalecane jest mieszania ciasta ręcznie, grudki w cieście nie są niczym złym, nie musimy się ich pozbywać. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, często te mniej profesjonalne, potrzebuje dłuższego wypiekania gofrów w trakcie pieczenia, nie można otwierać gofrownicy. Potrzebne składniki na gofr to: 3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szklanki cukru, ½ szklanki oleju, 4 jajka, 1 ¾ szklanki wody. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka trzeba oddzielić do żółtek. Żółtka należy wymieszać z cukrem, wodą i olejem, natomiast z białek ubijamy pianę. Mokre składniki przelewamy do miski z wodą i energicznie mieszamy. Zanim zaczniemy wypiekać gofry, należy dobrze rozgrzać gofrownicę, aby gofry nie przywierały do foremek.
W czym piec gofry?
Jest kilka możliwości, aby móc wypiekać domowe gofry. W supermarketach możemy znaleźć najtańszą gofrownicę o mocy 750 W. Możemy kupić w sklepach z AGD, opiekacze do tostów, które posiadają w zestawie wymiennie płytki, przez co możemy wypiekać w nim również gofry. Jeśli gofry zdarza nam się robić bardzo rzadko, możemy zdecydować się na zakup silikonowych foremek do pieczenia gofrów, przez co bez problemu możemy je przyrządzić w piekarniku. Ciekawą opcją są również patelnie do wypiekania gofrów, jednak cena takiego sprzętu jest porównywalną z zakupem gofrownicy.