Sezon przeziębień trwa już od wczesnej jesieni. Ochłodzenie i zmienne temperatury sprawiają, że nasz układ odpornościowy może być nieco osłabiony, a różnego rodzaju patogeny szybciej się rozprzestrzeniają. Niemal każdemu z nas zdarza się zachorować na niegroźne przeziębienie. Podpowiadamy, jak poradzić sobie z nim bez używania szkodliwych, aptecznych medykamentów!
Właściwa dieta
W czasie choroby należy pamiętać o odpowiednim, zdrowym odżywianiu. Z pomocą przyjdą pokarmy zawierające duże ilości witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy do walki z wirusem. Warto jeść przede wszystkim rozgrzewające, długo gotowane zupy na bazie mięsa i warzyw. Odporność wzmocnią świeżo wyciskane soki z cytrusów. Dietę możemy wzbogacić o zioła i przyprawy, które wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, takie jak czosnek, cebula, liść laurowy czy lubczyk.
Nawodnienie organizmu
We wszelkich stanach chorobowych niezwykle ważne jest właściwe nawodnienie organizmu. Na co dzień powinniśmy wypijać minimum 2 litry wody niegazowanej, a w trakcie przeziębienia lub grypy wartość ta wzrasta do 3 litrów. Poza wodą mineralną warto pić różnego rodzaju napary ziołowe (np. napar z rumianku, pokrzywy lub mieszanki ziół o prozdrowotnych właściwościach), herbatki z dodatkiem suszonych owoców oraz soki warzywne i owocowe.
Naturalne wspomaganie w walce z chorobą
Wśród naturalnych sposobów walki z chorobą na wyróżnienie zasługuje sosnowy syrop na przeziębienie, który świetnie rozgrzewa organizm, łagodzi dolegliwości ze strony górnych dróg oddechowych oraz wspomaga leczenie infekcji płuc i oskrzeli. Warto regularnie spożywać starodawny syrop z cebuli, który zawiera dodatkowo substancje działające antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Na noc świetnie zadziała mleko z dodatkiem miodu oraz startego na tarce czosnku – taka mikstura ułatwia oddychanie podczas kataru, łagodzi kaszel oraz działa rozgrzewająco i wykazuje właściwości przeciwgorączkowe, dzięki którym już następnego ranka możemy zauważyć poprawę.