5 owoców, które warto regularnie spożywać

silviarita / Pixabay

Zdrowy, zbilansowany jadłospis to podstawa zdrowego stylu życia. Za jego podstawę uznaje się produkty roślinne, przede wszystkim warzywa i owoce. Owoce zawierają jednak dużą ilość cukru, a niektóre mogą być wyjątkowo kaloryczne. Oto 5 rodzajów owoców, które warto regularnie spożywać!

1. Arbuz

Arbuzy są świetnym pożywieniem na upały. Składają się przede wszystkim z wody, przez co doskonale nawadniają organizm i wspomagają utrzymanie właściwej gospodarki wodnej. Wykazują działanie orzeźwiające i świetnie gaszą pragnienie podczas występowania wysokich temperatur. Są to owoce niskokaloryczne – zawierają zaledwie 30kcal w 100g – przez co polecane są osobom na diecie.

2. Truskawki

Polskie, sezonowe truskawki są wyjątkowo smaczne, aromatyczne i soczyste. Stanowią doskonałe źródło witaminy C, kwasu foliowego i witamin A oraz E. Wykazują doskonałe działanie na układ krwionośni, regulują ciśnienie krwi oraz wspomagają funkcjonowanie serca – wszystko za sprawą dużej zawartości potasu.

3. Maliny

Maliny to wspaniałe źródło witamin z grypy B oraz składniki mineralne. Zawierają dużą ilość żelaza oraz łatwo przyswajalnego wapnia, dzięki czemu pomagają walczyć z anemią i wpływają na kondycję układu kostnego. Tabela kaloryczna owoców pokazuje, że maliny mają podobną ilość kalorii do truskawek (ok. 50kcal w 100g), przez co są świetną i lekką przekąską dla osób na diecie odchudzającej.

4. Kiwi

Kiwi to mały, niepozorny owoc, który jest wyjątkowo bogatym źródłem błonnika. Jego regularne spożywanie pomaga zwalczyć dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia czy zaparcia. Kiwi wykazuje działanie antynowotworowe, wpływa również pozytywnie na układ krwionośny i zapobiega powstawaniu różnych chorób sercowo-naczyniowych. Jest to bogate źródło witaminy C, która pomaga zwalczać przeziębienia i grypę, a także stymuluje układ odpornościowy.

5. Winogrona

Winogrona to wspaniałe źródło witamin i minerałów, które doskonale wpływa na układ krwionośny oraz pomaga w walce z wysokim ciśnieniem. Badania dowodzą, że wysoka zawartość flawonoidów zawarta w winogronach może mieć właściwości antynowotworowe. Należy jednak pamiętać, że winogrona zawierają dużą ilość cukru, przez co nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach.