W telewizji, radio, na portalach społecznościowych zasypywani jesteśmy reklamami dotyczącymi witamin, suplementów diety niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Czy rzeczywiście jest to konieczne?
Wszystkie witaminy, sole mineralne, mikro i makroelementy możemy znaleźć w żywości. Zdrowa, zbilansowana dieta to taka, która zawiera wszystkie te elementy. Nie musimy brać sztucznych, chemicznych specyfików, by nasz organizm funkcjonował w prawidłowy sposób. Najzdrowsze rośliny świata włączane do codziennej diety powodują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witaminy, minerały dostarczane wraz z pożywieniem są przyswajalne w szybszy i skuteczniejszy sposób, niż te zażywane w formie suplementów.
Witamina C – porzeczki, maliny, jarmuż
Wbrew powszechnie panującej opinii o nadzwyczajnej zawartości witaminy C w cytrynach to w zestawieniu warzyw i owoców ten owoc zajmuje dopiero 15 miejsce. Do najzdrowszych roślin świata wspomagających odporność należą dobrze nam znane porzeczki oraz maliny. Jedynie garść tych owoców zawiera tę samą dawkę witaminy C co sok wyciśnięty z trzy i pół cytryny.
Witamina B – orzechy włoskie, pistacje, migdały
Każda kobieta marzy o mocnych włosach, niełamliwych paznokciach i gładniej cerze, zaledwie kilka orzechów dziennie jest w stanie to zapewnić. Dodatkowo regularne spożywanie orzechów poprawia koncentracje, przyspiesza metabolizm, zapobiega chorobom serca oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Fosfor, wapń, potas – rośliny strączkowe
Najbardziej znane rośliny strączkowe to ciecierzyca, soczewica, groch, fasola oraz bób. Stanowią one nie tylko bogate źródło białka, ale zawierają błonnik regulujący prace jelit. Rośliny strączkowe są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego . Dodatkowo zawierają składniki mineralne takie jak: fosfor, wapń, potas oraz magnez .