Oznaczenia ekologicznych produktów

varintorn / Pixabay

Produkty spożywcze oznaczane na etykietach jako ekologiczne, organiczne lub bio, zalewają nas z każdej strony. Jeśli jednak zaczynamy sprawdzać dokładniej ich skład okazuje się, że nie wszystkie w ten sposób opisane produkty są faktycznie takie dobre. Wielokrotnie producenci na etykietach pozwalają sobie na napisy tego typu, choć nie podpiera tego żaden eko certyfikat. Czym więc te certyfikaty są i jak je rozpoznać. Znak Rolnictwa Ekologicznego jest bardzo charakterystyczny i z pewnością godny zaufania. Nadaje go Unia Europejska po spełnieniu surowych wymogów i wytycznych, tylko tym gospodarstwom, które naprawdę szanują dobrostan zwierząt, produkcja roślin odbywa się w ścisłym związku z dbałością o glebę i działania zapobiegające erozji.

 

Certyfikat FairTrade oznacza, że produkt spełnia zasady sprawiedliwego handlu. Zielona żabka to eko certyfikat, który zapewnia, że przy produkcji nie zniszczono lasów tropikalnych. Takie logo często pojawia się na wyrobach z papieru, herbatach i kawach. Bio-siegel sugeruje, że produkt w 95% został wytworzony z upraw ekologicznych. Nie stosuje się na nich szkodliwych substancji chemicznych do nawożenia oraz pestycydów.